W tym miejscu bedziemy Państwu przedstawiać nasze wina, które poddawane są różnym próbom, ocenom technicznym, degustacjom. Oceny te mają nam podpowiadać w jakich kierunkach powinna iść winifikacja aby uzyskać jak najlepsze walory smakowe oddające charakter każdego wina. Ponieważ winnice są jeszcze młode, tak i wino będzie jeszcze udoskonalane, jednak odmiany z których produkowane są wina pozostaną w większości niezmienione. W roku 2013 PRZEWORSKIE WINNICE zakończyły proces rejestracji winnic i przetwórni, od 2014 roku istnieje możliwość zakupu i degustacji naszych win. Od 2015 roku nasze winnice sprzedają wino mszalne. W 2019 dostępne będzie również wino musujące MAGDALENA produkowane metodą tradycyjną z odmian Chardonnay i Pinot Noire, a w 2020 roku( w okrągłe urodziny), również wino BARBARA z odmiany Muscaris.
Projekty etykiet – RS-Druk w Rzeszowie,. Grfika – Dariusz Rosół
|
Odmiany – Palava, Gewurztraminer, Pinot Gris Wino o delikatnym wręcz ulotnym aromacie płatków róży i liczi. Zrównoważona kwasowość nie stłumiona nadmiernym alkoholem. Temperatura serwowania – 12o C |
Paulina – subtelna, najlepsza jako młoda, po cierpliwym czekaniu, zyskuje na jakości
|
|
Odmiany – Seyval Blanc, Bianca Wino o aromacie zielonego jabłuszka, agrestu, gdy starsze ujawniają się aromaty gruszki i melona
Temperatura serwowania – 12o C |
Zofia – konkretna, zdecydowana, z wiekiem łagodnieje i bardzo zyskuje na jakości
|
Odmiany – Solaris + 10% Riesling Wino o aromacie cytrusów, owoców tropikalnych, po rocznym dojrzewaniu w butelce wzbogaca się o aromaty kwiatów lipy i miodu
Temperatura serwowania – 12o C – 14o C |
Agnieszka – pachnąca, stanowcza, potrafi zaskakiwać, łagodna wieczorem, rześka rankiem.
|
|
|
Odmiany – Hibernal + 15% Riesling Wino o aromacie liści porzeczki, miety i pokrzywy, w tle zielone jabłuszko i nuty terpenowe
Temperatura serwowania – 12o C – 14o C |
Elżbieta – czuła i ciepła, zawsze radosna nawet w smutku, inspirująca i wymagająca.
|
Odmiany – Solaris, Hibernal Wino z przetrzymywanych dłużej owoców, z bursztynową skórką, dłuższa maceracja skórek. Zdecydowanie nadające się do deserów.
Temperatura serwowania – 14o C |
Maria – uśmiechnięta, ciepła, zaradna, pocieszająca – dobra na każdą okazję.
|
|
Odmiany – Pinot Noire i Zweigeltrebe Wino o aromacie czerwonej porzeczki, truskawki i wiśni, świetne jako aperitif w letnie upalne dni, również do sałatek, potraw z łososia
Temperatura serwowania – 12o C – 14o C |
Maciej – ambitny, trochę surowy, potrzeba do niego cierpliwości, wie jak pokazać swoje walory.
|
|
|
Odmiany – Leon Millot, Marechal Foch, Regent, Rondo Wino o aromacie maliny, truskawki, wiśni i rabarbaru bez przesadnej słodyczy i nadmiernego alkoholu, bardzo dobre do deserów lub jako aperitif.
Temperatura serwowania – 14o C |
Kazimierz – przyjemny, trochę zbyt wylewny, ale taki "do rany przyłóż", pomocny i wyrozumiały
|
Odmiana – Dornfelder Wino o delikatnym aromacie wiśni, jeżyny jako młode – stersze wzbogacone o dębowe nuty, zaskakuje delikatną wanilią i gorzką czekoladą Temperatura serwowania – 16o C |
Jacek – młody – trochę kapryśny, z wiekiem dobrze rokuje, dobrze się starzeje, potrafi słuchać
|
|
Odmiana – Cabernet Dorsa Wino o zdecydowanym aromacie wiśni, czereśni, czarnej porzeczki w typie bordoskim – dobrze zbudowane wino z potencjałem do leżakowania. Temperatura serwowania – 16o C |
Aleksander – zdecydowany, dobrze dojrzewający, zna swoją wartość, konkretny, ale i odznaczający się empatią.
|
|
Odmiana – Regent + 10% Pinot Noire Wino dobrze zbudowane, cieliste, ale łagodne, o aromacie wiśni, czereśni, czarnego pieprzu z potencjałem do leżakowania. Temperatura serwowania – 16o C |
Dariusz – czuły, spontaniczny, dobry na wieczory we dwoje, z wiekiem łagodnieje, potrafi zauważyć i docenić wszystkich wyżej wymienionych
|